Jag drar åter ihop till mitt bröd och smör på P4 Radio Malmöhus (premiär med ny programledare torsdag om en vecka), där jag också under våren agerade sidekick som en sorts lokalvariant av Anders Timell. Där ägnade jag mycken kraft åt att kuppa in mina specialintressen – gubbar i Nöjessverige – i kanalens folkliga profil. När jag nu på nytt har tillgång till mitt SR-login så passar jag på att lägga ut några av mina inslag i textform.
24 karat hette ett guldglittrande fredagsfestprogram med en smokingslafsig Harald Treutiger som ciceron. I början av nittiotalet kom det stundom upp i över fem miljoner tittare. Det var alltså fler i Sverige som tittade på 24 karat då än somtittade på Fotbolls-EM i somras. När jag lägger några minuter i lokalradion på att prata 24 karat så talar jag alltså för fler människor än de som under en månads tid pratade fotboll i ALLA kanaler under HELA kvällarna.
Vad var då 24 karat? Harald Treutiger presenterade själv upplägget i säsongen 1994 med en märklig syntax:
Titta. Ett kilo svenskt guld. Åttiotusen pix. Ungefär, mycket välkomna till 24 karat. Igen. Tre lag som vanligt ska tävla om chansen att vinna det här kilot guld. De gör det i lag med artister som Meta Roos. Cayenne. Och Tommy Nilsson. Och så har vi Husmusgänget också i år. Och Dolda kameran. Så klart.
24 karat var alltså vad man kan kalla ett allt-möjligt-program eller pyttipanneprogram: det var lite tävling, lite kändisar – till exempel Cayenne och Meta Roos – lite dolda kameran och lite andra upptåg.
De tre lagen bestående av, som man säger i Stockholms medievärld, vanliga människor, alltså människor utan Cayennes och Meta Roos stjärnstatus, presenterades sen för olika frågeställningar som de skulle gissa ja eller nej på. Den som gissade flest rätt vann ett kilo guld.
Två inslag som lämnat särskilt avtryck i mitt rymliga minne:
1) När redaktionen en gång bjöd in en dansk bartender i studion som fick testa fyra svenska och fyra danska öl. Sen skulle lagen (eventuellt bestående av Cayenne eller Meta Roos) gissa om han kunde pricka dem. Alla lagen trodde att bartendern kunde pricka minst sex av åtta öl.
Han prickade två. Alltså något färre än min treåring rent statistiskt skulle pricka.
2) När Harald Treutigers sidekick, en man som hette Jerker och som jag aldrig har sett i nåt teveprogram efter 24 karat,* gick ut på stan och bjöd på julskinka. Han hade dock satt upp en skylt där det stod – och nu ber jag om ursäkt, men jag citerar bara – ”grisröv”. Och så fick man i ett klipp se en fin dam närma sig Jerker och julskinkan: hon tittade på skinkan, tittade på skylten – och så frös de filmen.
Därefter skulle gängen i studion (ibland innehållande Cayenne och Meta Roos) förstås gissa om hon skulle ta en bit eller ej … Nu blev det här en lite meningslös historia eftersom jag inte minns vad som hände sen, men det ger kanske ändå en fingervisning om vad slags program 24 karat var.
Och till yttermera visso var det ett succéprogram. Harald Treutiger, som innan dess varit reporter på Sydnytt, blev Guld-Harald med svenska folket. Därefter fick han leda en stor dyr satsning som SVT köpt in från England, där ett gäng människor skulle gå och irritera varann på en öde ö.
Programmet hette Expedition: Robinson och var från början en skandal, varför Guld-Harald blev Idiot-Harald med svenska pressen.
Sen blev programmet en succé och samma press utnämnde honom till Succé-Harald.
Och idag har han istället blivit Vemdå?-Harald.
Så kan det vara i tevebranschen: det går upp och det går ner och det går hit och det går dit och det finns ingen logik och rättvisa.
Men vi ska minnas att när han var som störst så var Treutiger så himla stor att han fick spela in en julsingel med Leif ”Loket” Olsson.
24 karat var kanske inget viktigt program, inget nyskapande program, inget program som någon grät om de missade – men det var trots allt ett program som samlade mer än halva svenska folket under ett halvt decennium. Och det, gott folk, tycker jag kan vara skäl nog att resonera om det en stund. Vare sig vi vill det eller inte så är det en del av vår historia. Ungefär som killarna från Löberöd som la krokben för oss i högstadiekorridoren.
* Det där är förstås en överdrift. Jag har ett tydligt minne av att han var med i Treutiger-uppföljaren Rena rama sanningen, det enskilda program som väckt störst ramaskri inom illusionistvärlden. Jerker och Treutiger hade för avsikt att avslöja diverse trollkarlstricks, men chockades av att en viktig del av trollkarlsidentiteten är just att inte avslöja tricks. Som jag minns det fick de inga trollkarlar att ställa upp, vilket förtog något av programmets spänning.
Mårten
Jerker var, om jag inte minns fel, programledare för frågesportprogrammet I.Q. som sändes som sommarmorgonsprogram. Det var f.ö. också det program där Joe Labero gjorde debut för en bred publik.
Angående Treutiger gör ryktena gällande att han blev köpt av TV3 för att göra programmet ”Jakten på Ökenguldet”. Jag har ingen aning om vad det gick ut på eftersom varken jag eller någon annan såg det.
Nils
Senast jag såg Harald Treutiger på tv – och detta var för ganska många år sedan, när jag fortfarande tittade på tv – hade han ett fiskeprogram i TV4+.
Erik
Därefter kom uppföljaren ”Rena rama sanningen”
dr. no
Han gjorde ”Kasta loss” ett tag, men blev sedan ratad av TV4-ledningen och försvann från TV. Vi var många som upprördes av den styvmoderliga behandling Harald utsattes för, vilket bl a märks i följande expressen-artikel från 2007:
http://www.expressen.se/noje/lasarna-radda-harald-treutiger/
dr. no
För att inte tala om uppföljaren till ”Lingo” – ”Sport-Lingo”.
Okej? Okej!
Henrik
Han plockades faktiskt in när TV4+ skulle sjösättas, så vid det laget (2003?) måste han fortfarande ha ansetts vara nog av en TV-kändis för att antas kunna dra folk. Man lät honom leda en 24 timmar lång sändning och i trailern hänvisades tydligt till ”24”, som då var det nya heta TV-fenomenet. Hur sändningen var vet jag inte, eftersom jag inte hade tillgång till TV4+, men alltsedan dess har jag haft en mental koppling mellan Harald Treutiger och Kiefer Sutherland, vilket känns en smula märkligt.
Nuförtiden gör han lokalradio, tror jag. När jag besöker västkusten kan det hända att jag får höra hans ljuva stämma strömma ur radioapparaten på morgnarna.
Anon
Glöm inte 18 Karat också! Fast jag vet inte om Harald var med där….
Fläderblom
Treutiger har inte frack. Han har en oknäppt och illasittande smoking.
Wirigs
Treutiger är inte ”frackförsedd”. I den anvisade filmsnutten bär han en oknäppt och illasittande smoking.
Kalle Lind
Wirigs/ Fläderblom: satan! Någon såg det! Nu måste jag hitta en ny allitteration!
Niklas
Anon: Treutiger ledde även 18 karat, som var en version för barn. Jag minns särskilt tydligt tävlingsmomentet som gick ut på att äta en sockerbulle utan att slicka sig om munnen.