Det känns som att vanan att hålla långa tal och hyllningar på vers dött ut eller åtminstone – bokstavligt – sjunger på sista versen. Kanske är det tur. De flesta har inte riktigt samma koll på rim och meter som Tage Danielsson, vars klassiska skolning och pedagogisk-pedantiska karaktär höll nödrim och klumpig syntax på replängds avstånd.
1964 hyllade han sin tämligen nyblivna vän och kollega Gösta Ekman i ett tal till Gula Hunds ensemble. Den unge Gösta Ekman hade med den revyn fått sitt första smärre genombrott – och sina första smärre benbrott – som snubblare. På den tiden var ännu den gamle Gösta Ekman – avliden 1938 – ett mer välbekant namn för menigheten än hans sonson (eller ja, namnet är för all del detsamma, men ni fattar vad jag menar). Det är farfaderns bakgrund i Den Stora Teaaaatern som åsyftas i texten:
Det hela blir förstås ännu finurligare med vetskapen att ”På farfars tid” var det stora antinostalgiska öppningsnumret i Gula Hund.
Några år senare hade Ekman, Danielsson och Hasse Alfredson kommit varandra ännu närmare och redan lagt en handfull lyckosamma samarbeten bakom sig. 1969 höll Hasse Alfredson ett ”tal till Göcke” på dennes trettioårsdag:
Jag vet att det är lätt infantilt att behandla celebriteter som nåt slags dockor i ett dockskåp, men jag gillar ändå tanken på att de där gubbarna som jag umgåtts så mycket med framför grammofoner och televisionsapparater också verkade tycka om varann. Det är lite fint och lite rörande. Det enda smolket i bägaren är väl – som med allt annat viktigt i världen – att jag själv inte kunde vara med.
Stringhyllan
Jag håller helt och fullt med. Jag vill också vara med i den lilla röda stugan, på sommargården utanför tomelilla, på middagarna efter revypremiär. Suck och stön.
petter
Glöm inte Anita Walls hyllning till Kicke Sturesjö…bara 20 år sen.
Tompa
Tages rimkonst är något utöver det vanliga. Det som vid ett första ögonkast kan verka som nödrim är vid ett andra ögonkast genialiskt. Några höjdpunkter finns i "Den vita sporten". Ett par exempel av många:
"Säg, vad vill ni åstadkomma
med att hit till Båstad komma".
Samt:
"Min tennispartner, jag har glömt bort'en
Han ligger visst kvar på centercourten".
Eller:
"Först så var jag glad i 'na
nu vill jag inte ta i 'na
men säg inget till Aina, min fru"
Kalle Lind
Tompa: det sista citatet är faktiskt ännu rimsnitsigare. Erlander-Körberg säger nämligen:
Det är sant att jag var gla i'na
men nu
nu vill jag inte ta i'na
men du
säg ingenting till Aina
min fru
tompa
Det har du fan rätt i!
I stand corrected. Och ännu gladare i Tages rimkonst.
Martin K
En annan fin hyllning:
http://www.youtube.com/watch?v=CDVYcQ60k78