År 1976 kunde AB Svenska Ord fira femton närmast löjligt framgångsrika år. Det gjorde de bland annat med jubileumsvaselin och en jubileumsbroschyr där Ditte Arsell tecknar aktiebolagets historia.
Broschyrens inlaga består av en faktura, mestadels skriven med grekiska bokstäver, så den som verkligen ville veta något om Svenska Ords historia fick hålla till godo med teveprogrammet The Svenska Ord Story, där Hasse och Tage guidade runt på Svenska Ord-museet i Reykjavik. Även det var visserligen mestadels fejk, så den som verkligen ville veta något fick nog, när jag funderar på saken, leva i frustration.
Det hölls förstås en jubileumsmiddag också, dit alla medlemmar i Svenska Orden var bjudna. Svenska Orden var ett illustert sällskap, som alla som deltagit i någon av Svenska Ords revyensembler valdes in i efter diverse riter och ceremoniel.
Till jubileumsmiddagen levde Tage Danielsson ut alla sina Karl Gerhard-komplex, det vill säga han rimmade intrikat och skrev lite för många verser. Till yttermera visso använde han en av Karl Gerhards melodier till sin jubileumssång.
år” ”13 år” skrev Karl Gerhard åt sin adoptivdotter Fatima – sedermera gift Ekman, medlem i två Svenska Ord-ensembler och invald i Svenska Orden – och är dennes kanske mest sentimentala text, påfallande fri från gängse ironi och bitchighet. Danielssons pastisch följer på så vis även KG:s tonfall.
När väl den sången var sjungen, vilket lär ha tagit en stund, var det dags för sången för och om och med alla runt bordet.
Även den här texten kan sägas vara typisk tagedanielssonsk: dels det medvetna rimmandet (och det medvetna orimmandet i första versens slutkläm), dels det ironiskt hållna egenberömmet.
Ja, det är som synes också en intern text med passningar till de enskilda närvarande och deras hobbyer och nyssupplevda incidenter. Lena N står förstås för Lena Nyman, Tommy heter Körberg i efternamn och spelade tydligen gärna tennis på fritiden.
Går vi sedan vidare i sången så finns det sedan strofer både för basisten Sture Åkerberg, multiinstrumentalisten och Gals and Pals-palen Lasse Bagge och vegetarianen Sonya Hedenbratt, som vid samma tid lämnat Stockholm för Göteborg och Sten-Åke Cederhöks Jubel i busken.
Vidare: Muriel Ali var dansös, bördig från – tror jag – Västindien någonstans, som Hasse och Tage hittat när hon dansade hos Knäppupp. Hon blev sedan kraftigt underutnyttjad i Svenska Ords debutrevy Gröna Hund och är därefter höljd i relativt dunkel.
Kerstin B heter Bagge i efternamn och vrickade tydligen fötterna 1976. Hon ingick i samma sånggrupp, EBBA, som sin make Lasse, Bosse Andersson och Lena Ericsson (Ericsson – Bagge – Bagge – Andersson blev EBBA). Gruppen hette inledningsvis Bagge & sons – Svenska Ord-konnässörerna känner den från radioprogrammet och lp:n Öppen kanal eller stängd – men det ansågs alltså inte tillräckligt fyndigt. Martin heter, förstås, även Ljung.
Ja, som ni märker håller det på. Vi ska ha i åtanke att sången är skriven till ett specifikt tillfälle och riktad direkt till de närvarande. Hacke Björksten, Christer Persson, Torsten Danneberg och Rune Falk ingick alla i Gunnar Svenssons bandhundband som stod för musiken i 1976 års Svea Hund.
Fler förklaringar: Birgitta Andersson gjorde vid tiden Dramatendebut i Stig Ossian Ericssons satir Gud bevare omgivningen när en människa får en idé. Carl-Uno Sjöblom, fast anställd vid det enda programbolaget, får en gliring för det – men vi kan också se att public service redan 1976 ansågs hotat.
Monica heter Zetterlund och hade en stor trädgård på Lidingö. Alfred hette Janson och var, som tydligt understryks, norrman: kompositör, gift med Grynet Molvig och mannen bakom soundtracket till Ägget är löst (1975).
Vidare sjunger trombonisten Lasse Olofsson, sekreteraren Mona Haskel, trumpetaren Jan Allan, komediennen Lissi Alandh, skämtaren och jazzdiggaren Lasse O’Månsson, trumslagaren Pétur ”Island” Östlund, revynestorn Mille Schmidt, den redan nämnde EBBA-medlemmen Bosse Andersson och den ständigt vitsande pianisten och kapellmästaren Gunnar Svensson.
”Hyllan” som också medverkade vid festen hette egentligen Birgitta Hylander och uppbar även hon fast lön från Sveriges Radio. Hon producerade bland annat en mängd av den Tage Danielsson-initierade programserie som heter Sommar.
Här syns ”Hyllan” också i filmen Äppelkriget, där hon innehar rollen som ”Sekreterare i Naturvårdsverkets styrelse”. En roll som framför allt krävde att hon kunde röka tobak på ett sätt som såg lagom ohälsosamt ut. (Stort tack till Sven Hugo Persson och Mats Pettersson som hjälpte mig att reda ut Hyllans identitet.)
Ja, och sen tar det faktiskt slut.
Okej, det här är kanske inte det mest centrala i AB Svenska Ords katalog – det allra mest centrala kan man läsa om i den här biografin – men jag tvingade er faktiskt inte att läsa hela vägen hit.