För två veckor sen skrev jag en krönika om Macmänniskorna, folk som förenas i sin övertygelse om att allt Apple gör är per definition prima. Jag beskrev ett antal frustrerande situationer i mitt liv, där alla digitala produkter i hemmet kommunicerar med varandra utan att ta omvägen över mig.
Jag undrade på vilket sätt det hjälper mig att ljudet går igång på min dator när mitt barn byter kanal i rummet bredvid.
Svaren lät inte dröja. Massor med mejl och kommentarer förklarade genast hur ofelbara Apples produkter är. Och inte bara det: de förklarade också vilken idiot jag är som inte förstår detta.
Att jag är en idiot är jag den siste att förneka, men jag vill ändå bemöta några andra påståenden bland kommentarerna:
1. Till er som menar att jag som journalist borde kunna läsa en bruksanvisning: a) jag är inte journalist, b) jag anser att den som skriver en bruksanvisning borde kunna skriva en bruksanvisning.
2. Till er som förklarar hur enkelt det är att hindra datorn från att gå igång när sonen byter kanal – ”du behöver bara trycka på förstoringsglaset högst upp på skärmen, skriva in ’fjärrkontroll’, trycka returtangenten, skriva in ditt lösenord, trycka på ’Avancerat’, klicka i kryssrutan för IR-mottagaren av fjärrkontroll, gå tre varv runt huset med slutna ögon, spotta över axeln, kasta en näve salt i luften och sen rabbla katekesen baklänges” – så tackar jag för tipset. Jag vidhåller dock att jag inte ska behöva lyfta ett finger för att ta bort en tjänst som jag aldrig bett om.
3. Till er som vältaligt och utförligt argumenterar för Apples kvaliteter kontra mina – ni vet att det är en multinationell businesskoncern ni försvarar? Ni vet att de inte finns till för att hela sårade kroppar eller lindra världssvält? Ni vet att de inte finns till för att de älskar er? Ni vet att de pysslar med att tillverka och kränga saker?
I övrigt behöver jag kanske inte argumentera mer för att Macmänniskorna har ett religiöst förhållande till Mac. Det gör Macmänniskorna så bra själva.
Publicerad i Sydsvenskan 30 mars 2016
Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind
Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.
Lämna ett svar